O proteza dentara reprezinta un set de dinti falsi atasati pe o placa de plastic sau de metal, care se potriveste in interiorul gurii.
Protetica dentara se ocupa cu refacerea functiilor aparatului stomatognat prin protezarea cu proteze fixe ,semimobile si mobile. Scopul final este de a oferi pacientilor echilibrul functional, estetic si psihic. Pierderea unui dinte sau a unui grup de dinti poate duce la tulburari fizionomice, fonetice si masticatorii. Edentatia partiala (absenta unuia sau mai multor dinti) poare fi restaurata protetic prin punti dentare, proteze mobilizabile (scheletate, proteze partiale acrilice), sau prin restaurari pe implante.
Daca lipsesc doar o pereche de dinti, atunci sunt indicate implanturile dentare.
Tipuri de proteze dentare: totale sau partiale.
1. Proteze dentare totale sau complete.
Acesti dinti falsi sunt proiectati pentru inlocuirea tuturor dintilor ce lipsesc de pe ambele parti ale maxilarului. Este un tip de proteza este structurata pentru a fi purtata la o luna dupa extractiile dentara.
a. Proteza totala conventionala este plasata in gura dupa ce toti dinti au fost extrasi si tesuturile gingivale sunt vindecate (vindecarea 100% poate dura cateva luni).
b. Proteza totala imediata este inserata imediat dupa ce dintii sunt extrasi. In avanpremiera, medicul stomatolog va masura si va face mulajul maxilarului. Acest tip de proteza are avantajul ca pacientul nu va ramane fara dantura timp indelungat, iar dezavantajul este ca trebuie “captusita” la cateva luni dupa ce s-a fixat, deoarece osului se remodeleaza pe masura ce se vindeca. In acest fel proteza nu isi pierde stablitatea.
2. Protezele dentare partiale
Acest tip de proteza se ataseaza pe spatiul lasat liber de catre cativa dinti. Exista doua tipuri de proteze dentare: fixe si mobile.
a. Proteza dentara fixa este cunoscuta sub denumirea de “punte dentara” care este consolidata permanet cu ajutorul unui ciment dentar. Este confortabila si arata natural, dar costul acesteia este putin mai ridicat decat al unei proteze mobile.
b. Proteza mobila este de obicei fixata/legata de ceilalti dinti printr-o clema metalica. Aceasta se poate stabiliza pe si in afara dintilor. Avantajul protezei mobile este acela ca poate fi scoasa pentru curatare si este mai usor de “manuit” decat versiunea fixa.
Un alt tip de proteza este “supraproteza” – o proteza totala/completa care este inserata in gura si care acopera dintii ramasi sau implanturile dentare.